زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

تعزیر (دیدگاه صاحب جواهر)





تعزیر (دیدگاه صاحب جواهر) از مباحث فقهی و حقوقی مربوط به حقوق جزا بوده و دیدگاه صاحب جواهر درباره تعزیر را بررسی می‌کند. وی از کلمه «حد» در عبارت حدیث «...ولمن تجاوز الحد حد» وسعت داریره تعزیر را استفاده می‌کند.


۱ - معرفی اجمالی صاحب جواهر



فقیه ماهر و برجسته، صاحب جواهر (محمد حسن بن شیخ باقر بن شیخ عبد الرحیم بن آغا محمد صغیر بن عبد الرحیم شریف کبیر، معروف به صاحب جواهر، از فقهای ژرف‌اندیش و نکته سنج و عمیق شیعه است، که یکی از مفصّل‌ترین کتب فقهی استدلالی شیعه را به رشتۀ تحریر در آورده است. ولادت وی را در آغاز قرن سیزدهم، و وفاتش را در ماه شعبان سال ۱۲۶۶ ه- ق ذکر کرده‌اند.)، که فقها و مجتهدین عصر ما بی‌نیاز از آرای فقهی وی نیستند.

۲ - دیدگاه صاحب جواهر درباره تعزیر



صاحب جواهر پس از نقل کلام فاضل اصفهانی، می‌فرماید:
«قلت قد یستفاد التعمیم مما دل علی «انّ لکلّ شی‌ء حدّا و لمن تجاوز الحدّ حدّ» بناء علی ان المراد من الحد فیه التعزیر الفعلی. مضافا الی امکان استفادته ایضا من استقراء النصوص؛ وسعت دایرۀ تعزیر از این روایت که می‌فرماید: «هر چیزی حد و‌ اندازه‌ای دارد، و هر کسی از آن حدّ و مرز تجاوز کند مجازات می‌گردد» استفاده می‌شود، مشروط بر این که منظور از حد در روایت فوق تعزیر فعلی باشد. علاوه بر این که این مطلب از روایات دیگر نیز بدست می‌آید.»

۳ - پانویس


 
۱. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج۱۸، ص۳۰۹، ابواب مقدّمات الحدود، باب ۲، احادیث ۱ و ۲ و ۳ و ۵.    
۲. نجفی، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۴۱، ص۴۴۸.    


۴ - منبع



مکارم شیرازی، ناصر، تعزیر و گستره آن، ص۲۹.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.